EnglishSvenska

Detta inlägg är automatiskt översatt till svenska med Google Translate.

Kan nu dammsuga när jag sitter på bussen

roomba_hacking_arduino_2Köpte nyligen en Arduino för att se vad den klarar av. Ett av de första projekten blev att plocka isär fjärrkontrollen till dammsugaren för att kunna styra den från datorn. I datorn har jag en webbserver som går att komma åt från mobiltelefon, tablet och det mesta som har en webbläsare. Läs mer om mitt projekt att fjärrstyra autonoma dammsugare.


Kategori: Blogg
6 Comments »Kan nu dammsuga när jag sitter på bussen
 1. Johan skriver:

  Hej!

  Gillar damsugaren och grejen med att fjärrstyra den. Jag såg videon du hade på youtube också. Jag undrade dock vad du använde för att koppla radiostyrningen till datorn?

  Länken för att "läsa mer" funkar inte heller 😛

 2. Johan skriver:

  Hej igen! Tänkte be om lite tips.

  I sommar tänkte jag starta upp lite olika projekt här hemma. Jag tänkte i praktiken bygga en egen sådan där automatisk damsugare från en gammal radiostyrd bil och en sådan där swivel sweeper som farmor har köpt. Jag kan ju programmera och har ju läst både java och c++ på gymnasiet och en kurs nu i höstas på kth i java. Jag har även programmerat och haft en hel del hemsideprojekt och sådant på fritiden. Dock aldrig gjort något sådant här.

  Jag tänkte att jag skulle kunna koppla in några sensorer på radiobilen och sen programmera någon mikrokontroll som kan styra bilen automatiskt. Jag vill även kunna radiostyra den från datorn och funderade då på en sådan där arduino uno grej.

  Jag är lite förvirrad på vad arduino uno är för något? Är det i princip bara något man kopplar till datorn som har 6 inputs och 6 outputs som man sedan i sin tur kan använda för att styra elektronik. Eller kan man även programmera mikrokontroller osv med dem. Kom ihåg att vi hade någon mikrokontroll i gymnasiet som man programmerade med något som liknar den där arduino grejen som man sedan kunde koppla till något kretskort.

  Jag vill både kunna koppla själva fjärrkontrollen på radiostyrda bilen till datorn som du gjort med din damsugare. Men jag vill också skriva egna program och lägga in dem i någon mikrokontroll som jag kopplar direkt till själva bilen.

  Tack för en motiverande blogg också. Du fick mig att börja vilja göra detta i sommar nu jue.

  Så om du kunde peka mig åt rätt håll på hur jag ska komma igång skulle jag vara sjukt tacksam 🙂

  MVH

  • sebnil skriver:

   Det är en mikrokontroller. Syftet är inte att styra den från en dator men det är fullt möjligt om man bara programmerar den till det. I det här fallet så är det kommunikation via usb men det skulle lika gärna kunna vara wifi elle blåtand.

   >Jag vill både kunna koppla själva fjärrkontrollen på radiostyrda bilen till datorn som du gjort med din damsugare. Men jag vill också skriva egna program och lägga in dem i någon mikrokontroll som jag kopplar direkt till själva bilen.
   Då behöver du två Arduinos. Min rekommendation är att du tar en titt på Arduino Uno och Boarduino. De är båda bra att starta med om man är ny på mikroprocessorer.

   Och kul att höra att bloggen lyckats motivera. Hoppas jag hjälp dig lite på traven. Skicka ett meddelande när du kommit igång. Intressant att höra vad det blir av ditt projekt.

 3. Johan skriver:

  Men vad heter det, kanske en dum fråga men ändå... Kan man köpa flera stycken AVR processorer och ett sådant där chip istället? Sedan programmera AVR-processorn och koppla den till ett kretskort som jag etsar eller kopplar själv eller till en kopplingsplatta? Det var så jag har för mig vi gjorde i gymnasiet. Fungerar dem så?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*