EnglishSvenska

This post is automatically translated to English by Google Translate.

Finns det verkligen inget bättre än Automod?
Automod är en mjukvara för att simulera produktionslinor vilken vi använde oss av i en av mina sista kurser på Chalmers. Vårt uppdrag var att simulera en fabrik som tillverkar lyktstolpar och därefter göra förbättringar i enlighet med Theory of constraints. Jag vet inte hur Automod står sig jämfört med andra mjukvaror eftersom det är den enda jag testat. Kanske är Automod det bästa som finns att tillgå, men det vore i så fall tragiskt.

 • Temporära variabler existerar inte. Ingen variabel kan skapas för att därefter slängas bort. Skriva kod är ett mindre helvete. Alla fel rapporteras när man stänger kodfönstret. Behöver man ändra en entity måste man göra det från en rull-lista. Allt öppnas i nya fönster. Det hela är riktigt dåligt ur användarvänlighetsperspektiv.
 • Den visuella modellen återställs alltid och kommer inte ihåg inställningar. För varje gång man kör modellen måste man navigera sig tillbaka till samma vy som innan.
 • Batchning är inte intuitivt. Man måste använda s.k. Order lists, förstöra och därefter skapa loads (produkter). Galet att det inte är med i i en mjukvara som ska simulera produktflöden.
 • Och hela tänket med Order lists är inte intuitivt. För att flytta en load från en maskin till en annan är det inte bara att flytta dem. Man måste själv skriva koden för att kontrollera att maskinen är ledig och därefter flytta. Är den inte ledig måste man vänta på en order list som fungerar lite som en interrupt på en mikroprocessor. Man triggar denna order list varje gång en produkt går ur maskin 2. Skippar man det kommer en produkt att sväva i "space" vilket är ett tillstånd då den inte riktigt existerar någonstans.
 • För att fortsätta med space-problemet; teleportering är det primära sättet att flytta en produkt från en punkt till en annan. Visst går det att göra rullband och liknande transportsystem men de är alla tidskrävande. När man teleporterar produkter överallt är det ytterst lätt att göra fel och av misstag hoppa över en process eller köra en onödig process.
 • Det finns inget bra stöd för att göra pullbaserade beställningar. Säg att man vill att en produktorder kommer in och att en tillverkning ska ske baserat på denna. Givetvis går det att göra men man får programmera det själv.
 • En av de viktigaste analyser man vill göra i en produktionssimulering är att analysera flaskhalsar. För mig faller det i sin rimlighet att stöd för moderna verktyg för att finna dessa ska finnas med från börjar. Ett exempel på detta skulle vara Shifting bottleneck detection vilket är en lite mer sofistikerad metod. Men den finns inte. Visst det kanske går att programmera för hand vilket skulle ta massvis av timmar.
 • Saving and export är olika saker. Saving sparar ner i en versionsberoende fil och export i en ej versionsberoende mapp.

Vi blev klara med projektet och lämnade in vår rapport förra veckan. Jag hoppas för industrins bästa att det finns mer effektiva sätt att göra produktionssimuleringar.

Ladda ner rapporten MPR 271 - Improving the throughput at Lightning Inc. – Sebastian Nilsson and Pontus

 

Posted in Blog
4 Comments »Finns det verkligen inget bättre än Automod?
 1. Jessica says:

  Jag har använt Automod väldigt lite, men din beskrivning bekräftar min uppfattning om programmet. Det var väldigt roligt att du satte fingret på Shifting bottleneck detection, något jag och Moa ägnade ungefär en vecka av vårt exjobb åt att beräkna (i Excel!), eftersom vi ansåg att Plant Simulations inbyggda flaskhalsanalyser var lite väl basic. Överlag tycker jag att Plant Simulation är ett fint program om man inte är rädd för att programmera lite logik, men just nu ser jag fram emot att få prova Extend. 🙂

  Hoppas du hittar/hittat ett spännande exjobb!

  • sebnil says:

   Excel blir så ofta sista utvägen när ett verktyg saknas. Vad gjorde ni för exjobb och har du en länk till pappret?

   Jag kommer att göra mitt exjobb på Cpac med start denna månad. Mer reglerteknik och mekatronik och ingen mer produktionssimulering med andra ord.

 2. Jessica says:

  Haha mm Excel funkar alltid. Jag och Moa gjorde vårt exjobb på Volvo Cars Torslanda. Vi kollade närmare på deras systemförluster i karossfabriken och simulerade upp flödet. Vill du kika på rapporten så hittar du den här.

  Lycka till på cpac! 🙂

 3. Petter says:

  Simul8 är ett av de bättre program jag använt för flödessimuleringar, klart bättre än Extend imo. Men det finns fortfarande mycket att önska för att göra snabba, enkla simuleringar där vi pratar dagar istället för månader för att få fram användbara resultat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*